• Mon espace de travail
  • Aide IRIS
  • Par Publication Par Personne Par Unité
    • English
    • Français
  • Se connecter
Logo du site

IRIS | Système d’Information de la Recherche Institutionnelle

  • Accueil
  • Personnes
  • Publications
  • Unités
  • Périodiques
UNIL
  • English
  • Français
Se connecter
IRIS
  • Accueil
  • Personnes
  • Publications
  • Unités
  • Périodiques
  • Mon espace de travail
  • Aide IRIS

Parcourir IRIS

  • Par Publication
  • Par Personne
  • Par Unité
  1. Accueil
  2. IRIS
  3. Publication
  4. Socioeconomic predictors of dietary patterns among Guatemalan adults.
 
  • Détails
Titre

Socioeconomic predictors of dietary patterns among Guatemalan adults.

Type
article
Institution
UNIL/CHUV/Unisanté + institutions partenaires
Périodique
International Journal of Public Health  
Auteur(s)
Mayén, A.L.
Auteure/Auteur
Stringhini, S.
Auteure/Auteur
Ford, N.D.
Auteure/Auteur
Martorell, R.
Auteure/Auteur
Stein, A.D.
Auteure/Auteur
Paccaud, F.
Auteure/Auteur
Marques-Vidal, P.
Auteure/Auteur
Liens vers les personnes
Paccaud, Fred Michel  
Stringhini, Silvia  
Marques-Vidal, Pedro Manuel  
Mayen Chacon, Ana Lucia  
Liens vers les unités
Médecine sociale et préventive (IUMSP)  
Service de médecine interne  
ISSN
1661-8564
Statut éditorial
Publié
Date de publication
2016-12
Volume
61
Numéro
9
Première page
1069
Dernière page/numéro d’article
1077
Peer-reviewed
Oui
Langue
anglais
Notes
Publication types: Journal Article
Publication Status: ppublish
Résumé
We aimed to assess the associations of socioeconomic factors with dietary patterns in a Guatemalan population.
Cross-sectional data of 1076 participants (42 % men, mean age 32.6 ± 4.2 years) collected between 2002 and 2004 in four rural villages in Guatemala. Dietary patterns were derived using principal component analysis. Chi-square and Poisson regression models were used to assess associations between socioeconomic factors and dietary patterns.
Three dietary patterns were identified: "Western" (high in processed foods), "traditional" (high in traditional foods) and "coffee and sugar", explaining 11, 7 and 6 % of the variance, respectively. Annual expenditures were associated with a higher adherence to the "Western" pattern: prevalence ratios [(PR) (95 % confidence interval)] 1.92 (1.17-3.15) for the highest vs. lowest expenditure group in men and 8.99 (3.57-22.64) in women. A borderline significant (p = 0.06) negative association was found between the "traditional" pattern and higher household expenditures [0.71 (0.49-1.02) in men] and with schooling [0.23 (0.05-1.02)] in women (p = 0.05).
Dietary patterns in Guatemala are predicted by socioeconomic factors. In particular, high annual expenditures are associated with a more westernized, less traditional diet.
PID Serval
serval:BIB_C350F51D845D
DOI
10.1007/s00038-016-0863-3
PMID
27421467
Permalien
https://iris.unil.ch/handle/iris/154153
Date de création
2016-07-22T10:03:15.416Z
Date de création dans IRIS
2025-05-20T22:46:36Z
  • Copyright © 2024 UNIL
  • Informations légales