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  4. Mesures diététiques et facteurs de risque cardiovasculaire : quelles évidences ? [Dietary adaptations and cardiovascular risk factors: what are the evidences ?]
 
  • Détails
Titre

Mesures diététiques et facteurs de risque cardiovasculaire : quelles évidences ? [Dietary adaptations and cardiovascular risk factors: what are the evidences ?]

Type
synthèse (review)
Institution
UNIL/CHUV/Unisanté + institutions partenaires
Périodique
Revue médicale suisse  
Auteur(s)
Schreiter-Milcent, K.
Auteure/Auteur
Godio Delay, M.
Auteure/Auteur
Wuerzner, G.
Auteure/Auteur
Gobin, N.
Auteure/Auteur
Liens vers les personnes
Würzner, Grégoire Emmanuel  
Liens vers les unités
Néphrologie  
ISSN
1660-9379
Statut éditorial
Publié
Date de publication
2024-09-11
Volume
20
Numéro
886
Première page
1617
Dernière page/numéro d’article
1622
Peer-reviewed
Oui
Langue
français
Notes
Publication types: Journal Article ; Review ; English Abstract
Publication Status: ppublish
Résumé
An inadequate diet, either in its composition, preparation, or even in the processing of its components, plays a crucial role in the development of cardiovascular diseases, particularly through its effects on blood pressure, lipid and carbohydrate metabolism, as well as body weight. Non-pharmacological measures are an integral part of the prevention and management of cardiovascular risk factors, even before the introduction of specific medication. Based on literature, it is established that a so-called "healthy" diet has clear and well-demonstrated benefits, especially in early stages after diagnostic. This article provides a review of the available evidence and its impact regarding different nutritional modalities, particularly for the Mediterranean diet or equivalents.
Sujets

Humans

Cardiovascular Diseas...

Cardiovascular Diseas...

Heart Disease Risk Fa...

Diet, Mediterranean

Risk Factors

Diet/adverse effects

PID Serval
serval:BIB_F54DB354A52B
DOI
10.53738/REVMED.2024.20.886.1617
PMID
39262189
Permalien
https://iris.unil.ch/handle/iris/257722
Date de création
2024-09-17T07:41:43.538Z
Date de création dans IRIS
2025-05-21T07:11:10Z
Fichier(s)
En cours de chargement...
Vignette d'image
Nom

39262189.pdf

Version du manuscrit

published

Licence

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0

Taille

363.73 KB

Format

Adobe PDF

PID Serval

serval:BIB_F54DB354A52B.P001

URN

urn:nbn:ch:serval-BIB_F54DB354A52B8

Somme de contrôle

(MD5):b9d76f7a6cde0427ee107a9b282bdd79

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