Titre
Fat Suppression with Dixon Techniques in Musculoskeletal Magnetic Resonance Imaging: A Pictorial Review.
Type
synthèse (review)
Institution
UNIL/CHUV/Unisanté + institutions partenaires
Périodique
Auteur(s)
Guerini, H.
Auteure/Auteur
Omoumi, P.
Auteure/Auteur
Guichoux, F.
Auteure/Auteur
Vuillemin, V.
Auteure/Auteur
Morvan, G.
Auteure/Auteur
Zins, M.
Auteure/Auteur
Thevenin, F.
Auteure/Auteur
Drape, J.L.
Auteure/Auteur
Liens vers les personnes
Liens vers les unités
ISSN
1098-898X
Statut éditorial
Publié
Date de publication
2015
Volume
19
Numéro
4
Première page
335
Dernière page/numéro d’article
347
Peer-reviewed
Oui
Langue
anglais
Notes
Publication types: Journal Article ; Review
Publication Status: ppublish
Publication Status: ppublish
Résumé
Dixon techniques are part of the methods used to suppress the signal of fat in MRI. They present many advantages compared with other fat suppression techniques including (1) the robustness of fat signal suppression, (2) the possibility to combine these techniques with all types of sequences (gradient echo, spin echo) and different weightings (T1-, T2-, proton density-, intermediate-weighted sequences), and (3) the availability of images both with and without fat suppression from one single acquisition. These advantages have opened many applications in musculoskeletal imaging. We first review the technical aspects of Dixon techniques including their advantages and disadvantages. We then illustrate their applications for the imaging of different body parts, as well as for tumors, neuromuscular disorders, and the imaging of metallic hardware.
PID Serval
serval:BIB_AFD66A9089F9
PMID
Date de création
2015-11-24T14:41:10.676Z
Date de création dans IRIS
2025-05-21T04:20:41Z